A-kasse og fagforening

You are here:
< Back

A-kasse og dagpengeområdet er komplekst. Derfor skal denne tekst ikke forståes som en udtømmende beskrivelse eller guide – men som en hjælp til at komme i gang med at forstå emnet.

For at blive optaget i en A-kasse, skal man være i arbejde eller under uddannelse. Hvis man er lærling eller under uddannelse, er det som regel gratis at være medlem af A-kassen. En gennemsnitlig pris for at være medlem er omkring 500,- om måneden.

For at få ret til at modtage dagpenge, så skal man have været medlem af A-kassen i et år og samtidig have været i fuldtidsarbejde i et år. Man kan også blive optaget på baggrund af en uddannelse af mindst 18 måneders varighed.

De fleste A-kasser er tilknyttet en fagforening. Hvis du eksempelvis er murer, så er det murernes fagforening man er medlem af. Det samme gælder akademiske fag, blikkenslagere og så videre. Udover de 500 kroner til A-kassen koster det også cirka 500 kroner til fagforeningen, så alt i alt omkring 1000 kroner om måneden for begge dele. En del af dette beløb kan trækkes fra i skat.

Det kan være en god ide at vælge en A-kasse, der er tilknyttet en fagforening, da man så kan hjælpe for eksempel hjælp til jobsøgning inden for ens område.
Fagforeningerne har også retten til at indgå overenskomst på et specifikt område, og de har et enormt kendskab, til de fagområder de repræsenterer.

Opdateret d. 10 september 2017